Korona ( Corona ) Virüsü nedir, Coronavirüs belirtileri nelerdir?
Korona ( corona ) virüsü nasıl bulaşır?
Şu anda tüm dünyada tek bir gündem konusu var, o da korona virüsü. Peki korona ( corona ) virüsü nedir, coronavirüs belirtileri nelerdir? Uzmanların söyledikleri aslında bu hastalığın bu denli yayılmasının nedeni bulaşıcılığının oldukça kolay ve çok hızlı olması.
Çin’de çıkan bu hastalık aslında bütün dünyanın bize gelmez dediği bir hastalık durumundaydı. Sadece Çin sınırlarında kalacak ve zamanla geçip gidecek diye umulurken bir anda Avrupa’ya, ortadoğu’ya ve bize sıçradı. Hiç bir ülke bu hastalığın kendisine kadar gelebileceğini çok da öngörmediği için ülkelerin neredeyse tamamı çok hazırlıksız yakalandı. Bu da öldürücü ve kontrol altına alınması zor sonuçlar doğurdu.
Virüsde en büyük sıkıntı ise yumurtlama döneminde dahi bulaşabilme potansiyelinin olması. Yani hastalık ilk günlerinde hiç belirti vermeyebiliyor ama o sırada çılgınca etrafa bulaşabiliyor. Hatta bazı semptomlarını yaşayanlar tahlil yaptırmaya gittiklerinde sonuçları negatif çıkıyor ancak bir hafta sonra semptomları devam ettiği için tekrar test yaptırdığında ise sonuç pozitif çıkıyor. Ancak bu bir hafta içerisinde kendini hasta sanmayan kişi yüzlerce kişiye bu hastalığı çoktan bulaştırmış oluyor. O yüzlerce kişi görüştüğü diğer yüzlerce kişilere. İşte hastalık bu sayede çılgınca yayılıp can almaya başlıyor. Bu nedenle herkesin kendine hasta muamelesi yapıp kimseyle görüşmemesi ve bir süre evden çıkmaması bu yüzden isteniyor.
Peki Korona ( corona ) virüsü nasıl bulaşır? Hastalık maalesef çok kolay ve çok hızlı bulaşıyor. Hasta bir kişi ile karşılıklı konuştuğunuzda, hapşırdığında, öksürdüğünde havaya saçılan damlacıkları farkında olmadan soluduğunuzda, gene aynı şekilde hasta kişinin dokunduğu yere dokunduğunuzda da hasatlığı elinizle almanız son derece kolay. Bu nedenle ellerinizi sürekli sabunla yıkamanız ve dezenfekte etmeniz öneriliyor.
Corona virüs tedavisi nasıl yapılır?
Gelelim corona virüs tedavisi yapılır konusuna. Hastalığın maalesef bir ilacı ve aşısı henüz yok. Ancak semptomlarınız ağırlaşınca hastaneye gelmeniz öneriliyor. Elbette hastaneye gelirken kesinlikle maske takmanız ve kimse ile görüşmeden kendinizi izole edecek bir şekilde hastaneye gitmeniz öneriliyor.
Şunu unutmamak gerekir hastalığı taşıyan insanlar ne kadar etrafa bulaştırmazlarsa bu hastalık o kadar hızlı hayatımızdan gider ve o çok özeldiğimiz eski hayatımıza dönebiliriz. Ancak sizin bir hafta sıkılıp kendinizi dışarı atmanız ve hastalığı kapmanız ya da farkında olmadan bulaştırmanız demek ise hastalığın süresinin en az bir ay daha uzamasına neden olabilir. Bu nedenle hasta olmasanız bile evden çıkmamanız bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu.
Tedavi yöntemi ise ağır geçirmeyenler için evde izole bir şekilde ve takviye ilaçlarla dinlenerek kontrol altında tutuluyor. Ancak düşmeyen ateş, ishal ya da solunum sıkıntısı gibi durumlarda hastaneye yatmanız ve tedavi olmanız gerekiyor. Özellikle hastalık ciğerlere indiğinde ise solunum sıkıntısı artıyor ve bu durumda solunum cihazı desteği gerekiyor.