Çocuklarda Diş Çürüklerini Önlemenin yolları
Çocuklarda diş çürükleri
Özellikle yanlış beslenme ve konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olunmaması nedeni ile çocuklarda diş çürümleri oldukça çoğaldı. Bu nedenle çocuklarda diş çürüklerini önlemenin yollarını ve çocuklarda diş çürümelerine neler neden olur bunları bilmekte fayda var. Biz konuyu uzmanlarına sorduk ve aldığımız cevapları burada sizlerle paylaşmaya karar verdik.
Çocuklarda kalıcı diş çıkarma zamanları
Öncelikle en çok sorulan soru olan çocuklarda kalıcı diş çıkarma zamanları hakkında bilgi verelim. Çocuk 6 yaşında geldiğinde alt ve üst çenede sağlı sollu ikişer tane olmak üzere toplam 4 adet diş sallanmaya başlar. Elbette aynı zamanda sallanmazlar. Belli aralıklarla sallanırlar ve ardından düşer bu dişler. Düşen bu dişlerin yerine ise kalıcı dişler gelir.
7 ile 11 yaşları arasında çocuğun süt dişi olarak tabir edilen geçici dişleri dökülür ve yerine kalıcı dişler gelir. 12 yaşına geldiğinde ise arka tarafta iki büyük azı dişi çıkar.
Süt dişleri kaç yaşında dökülür
Genelde diğer sorulan sorulardan biri de süt dişleri ne zaman dökülür sorusudur. Çocukların süt dişleri 6 yaşında dökülmeye başlar ve bu durum ortalama 11 yaşına kadar devam eder. Sonrasında ise arka tarafta yer alan asıl büyük dişler gelir.
Süt dişi çürüğü tedavisi
Genelde süt dişleri çürüyen çocukların nasılsa yerine yenisi gelecek diye dişleri çekilir. Ancak eğer dişi tedavi etme şansı varsa hekiminizin o dişi öncelikle tedavi etmenin yoluna gitmek daha doğrudur. Çünkü çarpıklık ve dişlerde bozulma sorunu yaşanabilir. Ama elbette en doğru kararı diş hekiminiz verecektir.
Çocuklarda diş çürüklerinin nedenleri
Bazı çocuklar diğer çocuklara oranla daha fazla diş çürüğü sıkıntısı yaşarlar. Bunun altında elbette net şu vardır diyemeyiz, ancak diş çürüklerinde en büyük etkenleri sıralayabiliriz.
Ailede yakın temas halinde olduğu ( annesinde, bakıcısında, babasında ) çürük diş olanlar.
Çürük bulaşıcı bir hastalıktır. Eğer annenin ya da bakıcının ağzında çürük varsa kesinlikle çocukla tükürük teması yapmamalıdır. Yani emziğini kendi ağzına sokup sonra çocuğun ağzına sokması, çocukla aynı çatal kaşığı kullanması, aynı tabaktan yemek yemesi, çocuğun dudağından öpmesi gibi durumlarda o bakteriler çocuğa kolayca ulaşır.
Diş taşı olan çocuklar
Çocuğunuzun ağzına sık sık bakın eğer gözünüze bir diş plağı çarpıyorsa uzmana görünmekte fayda var. Çünkü diş plakları diş çürüklerinin en birinci nedenlerindendir.
Öğün aralarında 3 ten fazla şekerli gıda tüketen çocuklar
Herkesin bildiği gibi şekerli gıdalar ve abur cuburlar diş çürüklerinin en önemli nedenlerindendir. Çocuğunuz eğer öğün aralarında sıklıkla şekerli atıştırmalıklar tüketiyorsa diş çürüğü yaşaması kaçınılmaz olacaktır.
Biberonla uyuyan çocuklar
Maalesef bu durum son günlerde çok yaygın. Ancak bu alışkanlık dişler için adeta bir kabustur. Çünkü ağzında biberonla uyuyan çocuğun ağzı yeterinde tükürük üretemez ve kendini temizleyemez. Aynı zamanda biberonun içindeki tatlı mama ya da içecek de aynı şekilde ağızda bakteri oluşumunu da arttıracaktır.
Yeni çıkan diş daha savunmasızdır
Özellikle dişi düştükten sonra yerine yeni gelen sıfır diş en savunmasız diştir. Bu nedenle çok daha hızlı çürüyebilir. Bu nedenle özellikle bu süreçte diş fırçalama alışkanlığı asla atlanmamalıdır.
Çocukları çürüklerden korumanın yolları
Bunun en etkin yolu kesinlikle çocuklarınıza günde iki kez diş fırçalama alışkanlığını kazandırmanızdan geçer. Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce düzenli olarak dişlerini fırçalayan çocuğun dişlerinde çürük oluşumu altında farklı bir neden olmadıkça olmayacaktır.
Ancak çocuk 7 yaşına kadar etkin bir diş fırçalama sağlayamayabilir. Burada sabırlı bir şekilde onunla beraber çocuğunuzun dişlerini beraber fırçalamalısınız.