Botoks Nedir, Ne İşe Yarar?
Botoks nedir zararları nelerdir?
Son günlerde özellikle botoks nedir ne işe yarar sorusu çok sorulmaya başlandı. Bu konuyu uzmanından öğrendik ve aslında toplumun botoks hakkında ne denli bilgisiz olduğu fikrine vardık.
Botoks neyden yapılır?
Öncelikle gelelim botoks neyden yapılır sorusuna. Ortalıkta sürekli olarak dolaşan botoks yılan zehiridir tanımlaması kocaman bir yalan. Botoksun yılan zehri ile uzaktan yakından hiç alakası yok. Botoks aslında bir tür bakteri toksini.
Ancak botoks ile ilgili en önemli detay, işleminizi kesinlikle doğru kişilerde yani bu işin uzmanlarına yaptırmanız gerektiği. Botoks ile ilgili gene ortada yanlış dolaşan diğer konu ise botoks işlemi esnasında kasların felç edilmesi. Aslında durum tam olarak bu şekilde gerçekleşmiyor diyebiliriz.
Botoks nasıl uygulanır?
Vücudumuzda kaslarımız vardır ve bu kaslar beyin tarafından yönetilir. Beynin verdiği komutlarla kaslar ya hareket eder ya da durur. Bu hareketi ise beyin önce sinirlere iletir ve sinirler kaslara bu sinyali ilettiklerinde hareket sağlanır. İşte botoks tam burada devreye girer. Beyinden aldığı hareket sinyallerini kaslara iletmeye çalışan sinir uçlarındaki moleküllere bu madde enjekte edilir. Böylece beyin ile kaslar arasındaki iletişim bir süreliğine durdurulur. Bu durum yüzde mimik yapmayı engeller, ya da ter bezlerine yapılarak aşırı terleme engellenir. Yani hangi bölgeye yaparsanız o bölgedeki hareketliliği önlemiş olursunuz.
Botoks uygulanan bölgeler
Botoks günümüzde bir çok bölgeye uygulanabiliyor. Aslında ilk başlarda felç hastalarının ani kas kasılmalarını önlemek için çok kullanılmış, fakat günümüzde daha çok mimik kırışıklıklarını önlemede tercih ediliyor. Özellikle yüzde göz çevresinde, dudak kenarlarında ve alın bölgesinde mimik nedenli oluşan kırışıklıkların önüne geçmek ve daha derinleşmesini engellemek için o bölgelere uygulanıyor ve böylece bir süre mimik yapamıyorsunuz. Mimik yapamayan bölge ise kırışıklık sorunu yaşamıyor.
Terlemeye karşı botoks
Diğer kullanıldığı alanlardan biri ise aşırı terleme sorunu olanlar. Bu durumda botoks ter bezlerine uygulanıyor ve insanı gerçekten çok rahatsız eden aşırı terlemenin önüne geçilebiliyor.
Botoks yüzde şişkinlik yapar mı?
Genelde botoks hep dolgu işlemi ile karıştırılır. Yüzde şişkinlik ve dolgunluk yaratan dolgudur. Botoks ise yüzde bir dolgunluk yaratmaz. Sadece yapıldığı ilk zamanlar bir miktar geçici bir ödem oluşabilir yüzde.
Botoks acılı bir operasyon mu?
Yapılan bir çok işlem arasında en acısızı botokstur. Çok küçük iğnelerle uygulanır ve işlem esnasında hasta ağrı ya da acı çekmez. Sadece iğnenin battığı yer küçük bir iğne acısı yaşar.
Gelelim botoks nedir zararları nelerdir konusuna. Botoks eğer doğru bir yerde ve doğru kişiler tarafından yapılırsa hiç bir zararı yoktur. Kalıcı bir işlem değildir ve bir kaç ay içerisinde etkisi geçer. Fakat yanlış uygulama sonucunda botoksun etkisini hemen yok edecek bir durum henüz olmadığı için, maalesef o durumda hasta botoksun etkisinin geçmesini beklemek zorundadır. Normal süresi geçtiğinde etkisi de kendiliğinden kaybolacaktır.
Sağlık açısından bir sıkıntısı yoktur, sadece iğneden dolayı işlem sonrası hafif şişlikleri morarmalar ya da kızarmalar olabilir. Ancak geçici bir durumdur bu. Ancak gebelere ve emziren kadınlara uygulanmaz. Bunun yanında bazı hastalıklarınız varsa gene doktorunuza sorup öyle yaptırmanız önerilir.