İnfluenza Nedir, Korunmak için Neler Yapılmalı?
İnfluenza nedir domuz gribi midir?
Son günlerde özellikle en çok sorulan soru İnfluenza nedir, korunmak için neler yapılmalı sorusu. Bunun nedeni elbette ki çevremizde sürekli olarak bu hastalığın kol geziyor olması. Hastalık oldukça yaygın durumda ama elbette bu hastalıktan korunmanın yolları var. Ayrıca hastalık en çok çocukları ve yaşlıları etkiliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini zayıflatan rahatsızlıkları olanlar, çocuklar ve yaşlılar fazladan dikkat etmeli.
Halk arasında ise daha çok İnfluenza nedir domuz gribi midir diye soruluyor. Bu virüs H1N1 İnfluenza A olarak isimlendirilmiş. Çevremizde ise bir çok insanda bu hastalığın bulgularına rastlanıyor ve hastalara domuz gribi teşhisi koyuluyor.
Domuz gribinin belirtileri
Gelelim domuz gribinin belirtilerine. Aslında adı ne olursa olsun genelde bu tarz hastalıkların belirtileri hep benzer oluyor ve bu yüzden hasta doktora gittiğinde hastalık oldukça ilerlemiş oluyor.
Yüksek ateş
Boğaz ağrısı
Öksürük
Halsizlik
Baş ağrısı
Bazı durumlarda karın ağrısı
Bulantı
Kusma
İshal
Bu belirtilerin genelde hepsi olmayabiliyor, ya da hastalık çok ilerledikçe belirtiler daha fazlalaşıyor. Bu nedenle özellikle çocuklar konusunda uzmanlar ciddi anlanmda uyarıyor. Eğer belirtilerden sadece bir ya da bir kaçı olursa vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerektiği konusunda. Çünkü hastalık eğer doğru zamanda tedavi edilmezse sağlıklı olan yani kronik bir rahatsızlığı olmayan çocukta bile durum ölümle sonuçlanabiliyor.
İnfluenza ( domuz gribi ) nasıl bulaşır
Hastalığın çok yaygın olmasının nedeni ise hava ile geçmesi. Yani bu hastalığı taşıyan biri ile aynı ortamda aynı havayı solumak hastalığa yakalanmanızı ciddi kolaylaştırıyor. Hasta insanlar bu konuda daha saygılı olsa ve hastalığa yakalandıklarını hissettiklerinde insanların olduğu kapalı alanlara girmemeye gayret gösterse hastalık bu denli yaygın olmayacaktır. Ancak günümüzde maalesef bu konuda insanlarımız düşüncesizce davranmakta ısrar ettikleri için hatta bazı annelerin ısrarla hasta çocuğu okula gönderdiği için tüm okulun hasta olmasına sebep olduğu durumlar sürekli yaşıyoruz.
Bu nedenle siz kendinize ve çocuğunuza dikkat edip hastalığın size bulaşmaması için özen göstermeli ve üzerinize düşen ne varsa yapmalısınız. Bu hastalığın kuluçka süresi 1- 4 gün arası sürüyor. Yani özellikle bu süre içerisinde hastalık hızla etrafa yayılabiliyor. Bu hastalıkta erken tanı büyük önem taşıyor. Eğer hastalığı erken safhada yakalarsanız problemsiz bir şekilde iyileşebiliyorsunuz. Ancak eğer gecikirseniz ya da test sonuçlarında yanlışlık yapılırsa ciddi zaman kaybı yaşanır ve tedavi zorlaşır. Çocuklarda ise bu gecikme hayati önem taşır. İlk 48 saat çok önemlidir bu hastalıkta.
İfluenza ( domuz gribinden ) korunmanın yolları
Hapşırdığınızda ya da öksürdüğünüzde elinizle ağzınızı sımsıkı kapatmak
Elleri sık sık yıkamak
Ev, okul ve iş yerlerini sık sık havalandırmak
Hasta kişilerin kapalı ortamlara girmemesi
Kapalı ortamlara girmemek
Genelde alışveriş merkezi gibi kapalı ortamların soğuk havalarda daha güvenli olduğunu düşünürüz. Ama aslında uzmanlar alışveriş merkezlerinin açık alanlardan çok daha tehlikeli olduğunu söyleyip uyarıyorlar. Çünkü alışveriş merekezi gibi yerlerde bir sürü insan oluyor ve o insanlar içerisinde bir tane bile hasta insanın olması o havaya o mikropların geçmesinde yeterli oluyor. Kapalı alan olduğu için ister istemez o havayı soluyorsunuz. Özellikle çocuklu insanların alışveriş merkezi gibi kapalı alanlara çok fazla girmemesi öneriliyor.